Plan de content – cum se face în 5 pași?

Scrieți, băieți, orice, numai scrieți!, zicea Ion Heliade Rădulescu acum cine-mai-știe câți ani.

Încurajarea asta o fi fost de actualitate pe vremea lui, însă în zilele noastre, când sunt publicate peste ȘASE milioane de bloguri în fiecare zi, e important să comunici cu cititorii siteului tău în mod eficient. Adică transparent, oferind informații care i-ar ajuta, în mod real. Pentru asta, înainte de a porni „la luptă”, ai nevoie de un plan de content. Desigur, el poate fi actualizat pe parcurs, însă brainstormingul de la început și notarea celor mai bune idei îți vor scuti mult timp mai târziu.

Iată cum se face un plan de content.

#1 – Începe cu sezonalitatea 

Calendarul de content ar trebui să aibă ca prim schelet sărbătorile din an. Și nu mă refer la cele creștin ortodoxe sau pastafariene, ci la zilele de importanță națională sau internațională.

De exemplu, dacă ai un site care promovează idei de rețete ori produse alimentare, aruncă un ochi pe net și ia de acolo lista cu toate sărbătorile culinare din an. Dacă vinzi cosmetice sau haine, urmează sezonalitatea, dar nu uita să incluzi în planul de content și eventuale campanii de reduceri cu articole din extrasezon, despre care îți voi povesti mai jos. Dacă faci parte din industria farmaceutică, ghidează-te după ciclicitatea afecțiunilor, în raport cu anotimpurile.

#2 – Cunoaște-ți clienții 

Tu știi cine sunt cei care cumpără de la tine? Nu, serios, știi? Care a fost ultima școală absolvită de cei care au creat avatarul clientului tău? Câți copii au? Cât de des cumpără de la tine? Dacă ar avea un nume, care ar fi acela? Dacă nu ți-ai pus astfel de întrebări până acum, te pot ajuta să creezi de la zero un profil de buyer persona cu ajutorul unui set de întrebări la care vei fi invitat să răspunzi. 

Ghidul astfel creat te va ajuta enorm nu doar la realizarea unui plan de content, dar și pentru a înțelege care ar trebui să fie exprimarea pe care e cel mai bine s-o folosești atunci când comunici ceva pe blog sau pe social media. Nu în ultimul rând, cunoscând exact profilul clientului tău, vei putea targeta mai bine și reclamele de Facebook, Instagram, LinkedIn sau de pe alte platforme. Da, știu, treaba asta îți va mânca ceva timp, dar e musai s-o faci, dacă vrei rezultate cât mai bune ale campaniilor pe care urmează să le faci. Te încurajez să mă contactezi dacă vrei să lași aproape toată munca asta în seama mea. 

#3 – Întreabă-l pe „tata” Google

Ah, ce-mi place să-i zic așa! Google îți spune tot ce ar trebui să știi despre interesele celor care ar apela la serviciile tale, în raport cu domeniul căruia te adresezi, desigur. De exemplu, dacă ești instalator și vrei ca o masă cât mai mare de potențiali clienți să afle de serviciile tale, e bine ca aceștia să găsească pe siteul tău, pe lângă descrierea amănunțită a ceea ce le poți oferi, și răspunsul la cele mai arzătoare întrebări din domeniu, prin intermediul cărora vor ajunge la tine. 

De exemplu, e posibil ca oamenii să se intereseze pe Google de ce țevile nu se desfundă niciodată cu produse care conțin sodă caustică? Toate aceste întrebări, pe care tu ar trebui să le transformi în teme de blog, apar pe prima pagină din Google sub forma „People also ask” sau ”Căutări referitoare la”. Desigur, ideal ar fi să faci toate astea după un keyword research în firea lui, dar despre asta, probabil, vom vorbi în alt material. 

#4 – Vezi ce fac competitorii tăi

Dacă până astăzi ai crezut că nu ai competitori, îmi pare rău să-ți spun, dar te-ai înșelat. Chiar dacă activezi într-un domeniu pe care nimeni altcineva nu a avut curaj să-l încerce pe piața din România, cu siguranță ai câțiva competitori în străinătate. E imposibil să nu concurezi cu nimeni! Asta dacă, nu cumva, ai inventat roata. 

Când spun să vezi ce fac competitorii tău, nu înseamnă că te împing să plagiezi materialele publicate de aceștia în secțiunea de blog de pe siteul lor. Din contra, e nevoie să creezi și să postezi doar content unic, chiar dacă, pe alocuri, anumite idei ajung să fie reciclate. Ei, uite, de aia îți spuneam acum ceva timp de cele 5 motive pentru care ai nevoie de un content writer pentru siteul tău. Un content bun are suficientă inspirație pentru a găsi mereu și mereu idei noi, pornind de la o temă pe care trebuie s-o „bați”, adică cea a competitorilor, atât ca număr de cuvinte, cât și ca informații oferite. Și ce noroc că ești la un pas de a cunoaște unul! (wink-wink)

#5 – Fă liste 

Pe lângă povești (sau storytelling, cum li se mai zice fancy în zilele noastre), oamenii iubesc listele. Vorbesc de listele în care cuprinzi cât mai multe produse pe care le vinzi. De exemplu, dacă ești în industria încălțămintei, poți face o postare (cu cât mai lungă, cu atât mai bine) în care prezinți cititorilor care sunt cele mai purtate modele de sandale din 2021, 2022 și Doamne-ajută să se vaccineze cât mai mulți și să prindem niște viață și după aceea. Lăsând gluma la o parte, titlul unui articol de blog pe care mulți ar da click ar putea fi TOP X modele de sandale la modă în 2021. Sau Ț cele mai elegante modele de pantofi din toate timpurile și cum să îi asortezi. Și așa mai departe. 

Într-un plan de content bine închegat ar trebui incluse și experiențe ale companiei, anunțuri de angajare sau campanii de reducere pe care te pregătești să le faci. Ai participat la un târg? Scrie despre asta. Ai organizat un team building? Scrie despre asta. Oferi discounturi de primăvară? Scrie despre asta. Programează, efectiv, pe un calendar datele la care vei posta respectivele materiale și, gata, planul de content e aproape perfect. Dacă mai rămân câteva zile neacoperite, în care nu ai habar despre ce să mai scrii, alege pe Pinterest domeniul care te interesează și va avea el grijă zilnic să-ți trimită idei proaspete cât cuprinde. 

Ce trebuie să mai știi?

Keep it simple, nu te bloca în cuvinte la limita snobismului și nu uita că exprimarea la persoana întâi te va face să pari mai prietenos și mai deschis în fața clienților. Bănuiesc că ceea ce ți-ai propus este să te împrietenești cu ei, nu? 

Iar dacă toate aceste informații te-au făcut să oftezi și să-ți spui în gând Când să mai am timp și de toate astea?, nu uita că sunt aici să te ajut cu tot ceea ce ține de contentul scris BINE pe blogul și pe paginile de social media pe care le administrezi. 

Cu inspirație, înainte!

🤗